Jälleenrakentajat-logo

Ekologisen jälleenrakennuksen verkosto ja osuuskunta

Yhteisöpuutarhuri-palvelu

Yhteisöpuutarhuri auttaa lisäämään asukasyhteisöjen ja asumisyksiköiden yhteisöllisyyttä matalan kynnyksen yhteisöteoilla.

Yhteisöteot on painettu asukastoimijoille jaettaviin reseptikortteihin ja niiden käyttöä tukee 12-viikon pituinen Facebook-aktivointikampanja. Seuraavassa esiteltävän peruspaketin lisäksi tarjolla on lisäkoulutusta, tukea reseptien soveltamiseen sekä valikoima Jotain odottamatonta -taideinterventioita.

Yhteisöpuutarhuri on kehitetty osana Ekokumppaneiden JAKAJAT-pilottihanketta yhteistyössä mm. TOAS:n, VTS:n, Kotipirttisäätiön ja Joustotoimisto Oy:n kanssa.

Mona ja kahvipöytäkattaus.

Kuuntelukahvien kattaus voi näyttää vaikka tältä.

Oletko kiinnostunut Yhteisöpuutarhuri-palvelusta? Lisätietoja saat Jälleenrakentajien Disalta: disa@jalleenrakentajat.fi

Katso palvelun esittelyvideo!

Palvelun sisältö

Kuuntelukahvit / Tarpeiden kartoitus

Matalan kynnyksen tutustuminen asukasyhteisöön. Kartoitetaan ihmisten toiveita ja tarpeita asumisen ja yhteisöllisyyden saralla. Millaista asuminen on ollut? Millaista se voisi olla? Millainen tunnelma asukasyhteisössä on? Millaista unelmatilanteessa olisi?

Pullakahvien kahvi on aina reilua ja luomua. Pulla on puolestaan tamperelaista lähituotantoa Nisunikkareilta.

Reseptikortit / 5 korttipakkaa

Jokaiselle asukasyhteisölle jaetaan 5 kpl Yhteisöpuutarhuri-reseptikorttipakkoja, joissa kaikissa on 12 reseptiä asukasyhteisöllisyyden parantamiseksi. Reseptien avulla voi aloittaa yhteisöpuutarhuroinnin eli hauskat ja matalan kynnyksen yhteisöllisyysteot, joilla asukasyhteisön jäsenet löytävät toisensa.

Videotervehdys Annikilta

Videotervehdys kertoo esimerkkejä yhteisöllisyydestä ja yhteisöllisistä tilaratkaisuista Annikinkadun puutalokorttelissa Tampereella.

Somekampanja = Facebook-esitys, 12 viikkoa

Yhteisöpuutarhuri-palvelun ydintä on myös aktivointikampanja Facebookissa. Tämä voidaan perustaa jo valmiiseen asukasryhmään tai luoda aivan uusi. Aktivointi pitää sisällään reseptikorttien ja videovinkkien viikoittaisen julkaisun sekä asukkaille suunnatut FB-kyselyt.

Loppukahvit / Tilannepäivitys

Pidetään yhteinen kahvihetki, jossa katsotaan, mikä Yhteisöpuutarhuri-kampanjassa ilahdutti, lähti toimimaan, oli hyödyllistä, mitä fiiliksiä yleisesti ja mikä ei juuri meille sovellu.

Loppukahveilla voi myös katsoa, jatketaanko eteenpäin asukasyhteisön kesken vai Yhteisöpuutarhureiden tuella. Tarjolla on myös vuosittainen jäsenyys, jolloin yhteisöllisyyteen on tarjolla jatkuvaa tukea.

Lisäpalvelut

Yhteisöllisyysvalmennus isännöitsijöille 2h

Lisätukea reseptien soveltamiseen.

Ammattiselluntaa ja aivomyrsky 2h

Omien räätälöityjen asukasyhteisöratkaisujen löytäminen.

Jotain odottamatonta -installaatiot

Taloyhtiössä voi tapahtua “Jotain odottamatonta”! Yhteisöpuutarhuri-palveluun on mahdollista liittää myös yhteisöllinen taideinstallaatio tai -performanssi.

Tsemppirappu

“Avaat oven ja mihin tahansa katsot ja kosket, näet pieniä kuvia tai kirjoituksia, tsemppauksia ja kiitoksia ja pieniä tarinoita, jopa tunnistettavia kuvia ja kirjoituksia sekä vihjeitä taloyhtiön kivoista asioista ja asukkaista. Joka askeleella, joka kosketuksella.”

Pihapiilot tai puutarhapiilot

“Taloyhtiön puiden oksille on ripustettu hyttysverkkoja, joihin taloyhtiön lapset ja aikuiset voivat käydä piiloon ja rauhoittumaan. Verhon sisällä voi olla lepopaikka, keinutuoli, jakkara, säkkituoli tai muu sellainen.”

Onnenkuja

“Taloyhtiön puut ja pylväät on ympäröity punaisilla kangaskaistaleilla tai taloon johtava katuosuus. Näin voidaan juhlistaa joitakin tapahtumia taloyhtiössä.”

Lyhtyvarjot

“Taloyhtiön puihin on ripustettu valoketju valkoisista sateenvarjoista.”

Lyhtylieriöt

“Puihin on ripustettu isot riisipaperilieriöt, joiden sisällä on led-valot.”

Taloyhtiöpuuro

“Jonkun asukkaan keittiössä keitetään kilosta riisiä puuroa. Kun se turpoaa, haetaan naapurustosta lisää kattiloita, maitoa ja helloja sekä keittäjiä. Lopuksi puuro jaetaan ja nautitaan naapureiden kesken.”

Pannukahvit kodassa

“Tuli ja pannukahvit kodassa. Ihmiset saavat tulla istuskelemaan tulen äärelle.”

Jotain odottamatonta -esitykset

Peräkonttidisko

“Peräkonttidiskon keskuksena toimii pieni punainen Wolkswagen Up. Peräluukku nostetaan auki ja sieltä paljastuu oranssi karvaseinä ja diskopallo. Musiikki tulee Bluetooth-kaiuttimista auton sisältä.

Disko voidaan toteuttaa parkkipaikalla tai muussa ulkotilassa, johon pääsee ajamaan autolla. Diskon kesto on noin 30 min. Ohjelmanumero voidaan lisätä tilaajan omaan soitto-ohjelmaan esimerkiksi koodilla ‘Peräkonttidisko’.

Diskossa esitellään yksi diskotanssi koreografia ja siellä soitetaan 70-80-luvun diskomusiikkia. Yksinkertaiset koreografiat opetetaan paikan päällä ja sitten tanssitaan ohjeen mukaan.

Tapahtumassa on mukana myös pari esitanssijaa. Ohjelmanumero sopii erittäin hyvin yhteisöllisiin kesäisiin tapahtumiin ja samalla se tuo asuinyhteisöjen ihmisiä yhteen hauskalla ja rennolla tavalla.”

Mitä seuraavaksi?

Oletko kiinnostunut Yhteisöpuutarhuri-palvelusta? Laita viestiä Disalle: disa@jalleenrakentajat.fi

Lisää palvelun kehittämisestä pilottihankkeen aikana: jalleenrakentajat.fi/blogi/

Ekokumppaneiden JAKAJAT-hankkesivu: hankkeet.ekokumppanit.fi/jakajat-hanke/

Lisätietoja Jälleenrakentajista: tiedotus@jalleenrakentajat.fi